Jak zdrowo jeść?

 

Prawidłowo zbilansowana dieta zawiera większość składników odżywczych w proporcjach zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia. Nie powinniśmy stosować diet monoskładnikowych, na przykład tylko bogatobiałkowych przez dłuższy okres czasu bez konsultacji lekarskiej. O tym, jak powinna wyglądać dobrze przygotowana dieta, warto również porozmawiać z dietetykiem, który ustali nasze zapotrzebowanie kaloryczne oraz wydatek energetyczny. Dzięki tej pomocy dużo łatwiej jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie

 

 

Na pierwszym miejscu węglowodany

Choć wiele diet podważa ten wybór, zalecenia medyczne są proste- zdrowe diety opierają się w 50-60% na węglowodanach. Nie chodzi tu jednak o cukry proste, jakie znajdują się na przykład w słodyczach. Węglowodany korzystne dla naszego zdrowia znajdziemy w kaszach, ciemnym pieczywie oraz razowych makaronach. Z tych produktów uwalniają się one powoli, gwarantując stały dopływ nowej energii.

 

Bez białka nie ma mięśni

Białka w naszym organizmie są niezbędne do budowania masy mięśniowej oraz jej utrzymywania. Białka w naszym organizmie rozkładane są na tak zwane aminokwasy egzogenne, to znaczy takie, których nie potrafimy sami wyprodukować i muszą być dostarczane z zewnątrz. Zalecana dawka białka to minimum 0,8-1,0 g/kg masy ciała, o ile nie mamy problemów z chorobami nerek. Większe ilości białka zalecane są rekonwalescentom oraz osobom budującym masę mięśniową.

 

 

Tłuszcze też mają swoje miejsce

W codziennej diecie nie można też zapominać o tłuszczach, które umożliwiają wchłanianie białek oraz cennych witamin (A, D, E i K). Ich zawartość w diecie powinna wynosić 20-30%.